Dieet Wijzer

 
Home Favorieten Contact
        

Hoe werkt het Atkins dieet?

Het Atkins dieet werd ontwikkeld door Robert Atkins, van oorsprong een hartspecialist. Atkins specialiseerde zich als cardioloog op mensen met overgewicht. Hiervoor ontwikkelde hij een dieet dat nog altijd zijn naam draagt: het Atkins dieet.

Het Atkins dieet wijkt af van veel traditionele dieten. Volgens Dr. Atkins maakt het niet uit hoeveel eiwitten en vet je binnenkrijgt. Zolang je maar in de gaten houdt hoeveel koolhydraten je eet. Atkins gaat ervan uit dat overgewicht te maken heeft met een storing in de stofwisseling. Het hormoon insuline is hierbij de grote boosdoener.

Onnodige vetreserves
Atkins stelt dat er een verkeerd evenwicht ontstaat tussen het eten van koolhydraten en de productie van insuline. Hierdoor worden er in je lichaam onnodig veel vetreserves aangemaakt. Het gevolg is een vermoeid en hongerig gevoel. Door het beperken of weglaten van koolhydraten uit de voeding wordt de bloedsuiker gestabiliseerd. Hierdoor verlaagt je lichaam de insulineproductie. Het gevolg is dat je vetreserves worden aangesproken.

Ketose
Een ander woord voor vetverbranding is ketose. Tijdens het volgen van het Atkins-dieet merk je al snel dat je hongergevoel vermindert en dat je begint af te vallen.

Zonder suikers en geraffineerde koolhydraten valt je lichaam niet terug op een lage bloedsuikerspiegel die het hongergevoel en de vermoeidheid veroorzaakt.

Nadelen
Dat het Atkins dieet werkt staat buiten kijf. Toch is niet iedereen even enthousiast over het dieet. Veel mensen vinden het moeilijk om het Atkins dieet vol te houden. Dit komt met name doordat het Atkins-dieet afwijkt van het gangbare Nederlandse eetpatroon. Doordat je lichaam weinig groente, fruit en weinig graanproducten binnenkrijgt, krijg je bovendien te weinig vitaminen en mineralen binnen.

 


Copyright - Privacybeleid