Dieet Wijzer

 
Home Favorieten Contact
        

Hoe werkt het Montignac Dieet?

Het naar Miochel Montignac genoemde dieet bracvht bij de introductie in de jaren negentig een schokgolf te weeg. Alles mogen eten en toch afvallen? Veel mensen konden niet geloven dat het werkte. Maar je verliest inderdaad snel veel gewicht met de Montignac-methode. Toch is het Montignac-dieet niet onomstreden.

Het Montignac-dieet stelt dat je dik wordt van een combinatie van vet en bepaalde 'slechte' koolhydraten. De duidelijke stelregel van dit dieet is dan ook: kies voor goede koolhydraten en laat de slechte staan.

Onder goede koolhydraten verstaat Montignac: zilvervliesrijst, volkoren pasta, havervlokken, bruine en witte bonen, linzen, erwten, pinda's, fruit, volkoren en roggebrood.

Onder slechte koolhydraten vallen bijvoorbeeld: aardappelen, witte rijst, pasta, kaas, rode bietjes, pompoen, tuinbonen, wit en lichtbruin brood, bananen, gedroogd fruit, honing, jam en suiker. Suiker wordt bij dit dieet als erg slecht beschouwd.

Glycemische index
Michel Montignac zegt dat je niet zo moet letten op de hoeveelheid calorieen die je binnen krijgt. Volgens hem moet je meer waarde hechten aan de zogenaamde glycemische index van koolhydraten. De glycemische index is een maat die bepaalt hoe hoog de snelheid is waarmee het bloedglucosegehalte stijgt na consumptie van koolhydraten.

Montignac scheidt ook de goede koolhydraten (GI lager dan 50) en de slechte koolhydraten (GI boven de 50), dit is de basis van het dieet. Ook adviseert Montignac altijd het scheiden van koolhydraten en vetten in een maaltijd.

Kritiek
Hoewel het Montignac-dieet veel voorstanders kent (het werkt namelijk wel!), is het dieet altijd mikpunt van scherpe kritiek geweest. Zo is wetenschappelijk nooit aangetoond dat je afvalt van het scheiden van vetten en koolhydraten. Die scheiding is bovendien niet praktisch. Een boterham met kaas, of een maaltijd van aardappelen, groente en vlees mogen niet. Een ander kritiekpunt is dat je een relatief hoog eiwit- en vetgehalte binnenkrijgt. Dat het Montignac-dieet nog altijd populair is, komt omdat je snel veel gewicht kunt verliezen.

 


Copyright - Privacybeleid