Dieet-wijzer.nl
 
Home Zoeken Contact
  Home  -   Contact  -   Favorieten  -   Mond tot mond  -   Links  -   Nieuwsbrief



Zijn vegetariers slimmer?

Zijn vegetariƫrs intelligenter dan andere mensen? Of kiezen intelligente mensen voor een vegetarische voeding? Een studie levert stof voor antwoorden op die vragen.

Een vegetarische voeding wordt al lang beschouwd als 'goed voor de gezondheid'. Door vegetarisch te eten daalt het risico op een te hoog cholesterolgehalte en een te hoge bloeddruk. Vegetarisch eten heeft ook een remmende werking op het ontwikkelen van overgewicht. Er zijn zelfs studies waarin de weldaden van een plantaardige voeding voor de hersensfuncties in de verf gezet worden.

Meer plantaardig
De meeste voedingsaanbevelingen pleiten voor een hogere consumptie van plantaardige producten en een lagere consumptie van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Zo moedigen heel wat campagnes consumenten aan om meer fruit en groenten te eten en minder rood vlees en andere producten met veel dierlijke vetten.

Hoog iq
Daarnaast blijkt dat kinderen en adolescenten met een hoog IQ een lager cardiovasculair risico hebben, minder vaak roken en als ze dat toch doen, minder moeite te hebben om te stoppen met roken. Men kan stellen dat ze in het algemeen makkelijker een (gezondheids)beschermend gedrag vertonen.

Onderzoek
Je kan je dan ook afvragen of een hoog IQ bijdraagt tot het maken van goede keuzes op het vlak van voeding. Het antwoord op die vraag zou 'jazeker' kunnen zijn, zo blijkt uit de studie die uitgevoerd werd bij meer dan 17.000 personen die een IQ-test aflegden op de leeftijd van tien jaar en gevolgd werden tot ze dertig werden. Na het inzamelen van gegevens omtrent hun voeding blijkt dat een hoog IQ gepaard gaat met een verhoogde kans op een leven als vegetarier. Omgekeerd hebben vegetariers een IQ dat hoger is dan het gemiddelde.

Een hoog iq of niet: Vijf porties fruit en groenten per dag zijn in elk geval een goede aanbeveling die men maar beter kan respecteren.